Virág(zás) II. – Avagy a tulipán dicsérete 1.

Tartózkodó kérelem

A hatalmas szerelemnek
Megemésztő tüze bánt.
Te lehetsz írja sebemnek,
Gyönyörű kis tulipánt!

Szemeid szép ragyogása
Eleven hajnali tűz,
Ajakid harmatozása
Sok ezer gondot elűz.
Teljesítsd angyali szókkal,
Szeretőd amire kért:
Ezer ambrózia csókkal
Fizetek válaszodért.
1803
Csokonai Vitéz Mihály aláírása
Ha van középiskolai memoriter, amire emlékszem, az Csokonai verse, ami annyira dallamos, hogy egy életre bekúszik az ember agytekervényeibe.
Elkészültek a múlt heti tulipános képek…két összeállítást kaptam Gabitól, az egyik szebb volt, mint a másik…úgy döntöttem, hogy két külön bejegyzést szentelek nekik, mert egyszerűen nem tudok betelni velük, és szeretnék minden képet megmutatni…
Ahogy a tulipános képekkel foglalkoztam, nézelődtem egy kicsit az interneten, így jöjjön pár apró információ morzsa a teljesség igénye nélkül, amik megragadtak.
Származás:
A tulipán a legősibb motívumaink közé tartozik, de ahogy a Wikipediában és Bálint gazdánál is olvashatjuk, a tulipán a hiedelmekkel szemben nem ősi magyar virág, hanem eredetileg feltehetően keletről, Perzsiából, a neve pedig az alakjára utaló tuliban, magyarul turbán szóból származik.
Nyelvemlékeinkben a tulipán szó először a XVII. század 40-es éveiben fordul elő. Az említett század a tulipán elterjedésének ideje, amikor is Európa szerte megismerték és -szerették, ekkor lobbant fel Hollandiában is a tulipán imádat, családok gazdagodtak meg és mentek tönkre benne, hihetetlen áldozatokat hoztak a fekete tulipán nemesítéséért, de mindhiába, mert ahogy aranyat, úgy fekete tulipánt se tudtak előállítani.
Jelkép:
Abban a különböző források egyet értenek, hogy a népművészetben alapvetően a nőiség szimbóluma, melynek különböző színű és formájú megjelenési alakzatai alapján levezethető egy nő teljes életútja…
A tulipán, mint motívum elnevezése “tulipánt”, vagyis egy betűvel több, mint a virág neve.
Nevelés:
A hagymákat még szeptemberben, októberben kell elültetni, leginkább napos helyen, homokos, laza talajban érzik jól magukat. Az elvirágzást követően érdemes lecsípni a virágszár csúcsát, ezzel megkímélve a növényt attól, hogy a magvak kifejlesztésére tápanyagot használjon. A hagymákat célszerű három évente felszedni és újratelepíteni.
A tulipán hagyma hajtatható is. Ha szeptemberben cserépbe ültetjük, és árnyékos védett helyen a szabadban tartjuk, majd januárban bevisszük egy világos szobába, ahol kezdetben 8-12 °C van, majd a hőmérsékletet 18-20 °C-ra emeljük, remélhetőleg hamarosan virágba borulnak növényeink. (Idén ősszel kipróbálom.)A képek:
(Annyi technikai jellegű információt szeretnék még közölni, hogy két egymás utáni napon is fotóztam, így az elején levő képeken még bimbósabb, míg a második felénél már egy nappal kinyíltabb volt a csokor.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt hiszem érezhető, hogy nagyon szeretem a tulipánt…és aki idáig eljutott, az jutalmul meglesheti, hogy milyen a másik kompozíció sziluettje:

Mosolygós napot kívánok Mindenkinek!

Szeretettel: Szmocska…