Legnagyobb örömömre nem is olyan régen háromgyermekes anyuka lettem, a legkisebb királyfink alig múlt egyéves, így jelenleg a családé a főszerep, és csak nagyon kevés idő jut a fotózásra, annak ellenére, hogy ez is szerelem, persze egészen másfajta.

Mindez alapvetően behatárolja azt az időt, amikor a képek készülnek, illetve ugyanebből az okból kifolyólag – leterheltségemtől függően –  egy-két hónapnál rövidebb határidőt nem tudok vállalni a képek átadására.

Az alábbiakban néhány fontos tudnivalót szeretnék kiemelni a családi, a kismama, az újszülött és a portré fotózás kapcsán, természetesen ez egy általános leírás, és semmi sincs kőbe vésve.

Az esküvő, a rendezvény, az étel, a virág és más egyéb fotózás mind-mind speciális terület, melyre nem, pontosabban csak részben (az alapvető elveimet, hozzáállásomat, ars poeticámat illetően) vonatkoznak az itt következő sorok…ilyen igény esetén mindig egyedileg egyeztetjük a részleteket.

 

A fotózás időtartama

Hiszem, hogy a képek attól lesznek jók, ha a rajtuk szereplő emberek jól érzik magukat, sikerül feloldódniuk és olyan hangulatba kerülniük, amitől a viselkedésük, gesztusaik természetesek. Sokkal jobban szeretem a két beállítás közötti, elkapott pillanatokat, mozdulatokat, összenézéseket, mint a nagy műgonddal létrehozott pózokat, mert az előbbiek “életszagúak”, láthatóvá válnak az érzelmek. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy kicsit hosszabban együtt lehessünk, beszélgessünk, a “tessék beülni a díszletbe, idenézni és mosolyogni”, majd kattintok párat, nem az én műfajom.
Ennek megfelelően egy-egy fotózás időtartama a körülményektől függően 2-3 óra, de akár 4-5 óra is lehet, minden esetben annyi időt szánunk rá, amennyi szükséges, illetve amennyi lehetséges maximálisan figyelembe véve az apró népek igényeit. Az újszülött fotózás például általában időigényesebb, bele kell számolni az altatási és etetési időt, akár többször is.

Az a célom, hogy az együtt töltött idő mindenki számára kellemes emlék maradjon.

 

A fotózás menete

Egy-egy alkalommal rengeteg kép készül, ezekből én választom ki a legjobbakat. A fotózás többféle ruhában, beállítással történik, hogy lehetőleg sokféle képet tudjak átadni, választástól függően készülhetnek akár kinti és benti képek is ugyanazon sorozat részeként.

Néha felmerül a kérdés, hogy a nyers képeket átadom-e? Erre nincsen lehetőség, és nincsenek kivételek. Azt gondolom, hogy azért olvasod ezeket a sorokat, és ez alapján azért választasz engem, mert tetszik a képi világom, a beállításaim, a stílusom, a színek, az utómunkám. Reményeim szerint, ha ez így van, akkor tetszeni fognak a Rólad készült fotográfiák is!

Az ideális helyszín és napszak

Alapvetően a természetes fények és a szabadban készített képek híve vagyok, a természetnél nincs szebb háttér, de az épített környezetet is szeretem, a lényeg, hogy a szabad ég alatt legyünk.

A legjobb napszak a délután, illetve a koraeste, 16:00 és 20:00 óra között, természetesen ez azon is múlik, hogy az adott napon meddig van világos, ezt mindig előre egyeztetjük az évszaktól függően. A meleg és lágy fényeket, illetve  színeket kedvelem, ha tűz a nap, amellett, hogy nagyon melegünk lesz, folyton hunyorognunk kell, és ráadásul hiába “izzadunk” annyit, mert még a végeredmény sem lesz tökéletes, hiszen az ilyenkor készült képek jellemzője az éles kontraszt és átmenet a világos és sötét részek között (ami világos, az nagyon világos, ami sötét, az nagyon sötét).

 

A beltéri fotózásról

Természetesen beltéren is szoktam fotózni. Ilyenkor elsősorban a Ti otthonotokban készítem el a képeket (ebben az esetben néhány minimális feltételnek kell teljesülnie, például szükség van egy kicsit tágasabb helyiségre nagy ablakkal és/vagy teraszajtóval, viszonylag neutrális színű falakra), de – igény esetén – máshol (például játszóházba, rendezvényteremben), is szoktam alkotni, nagyon ritkán (más alternatíva híján) itthon fotózom.

Az újszülött képeket szinte mindig a család otthonában készítem el, ez a babának és a mamának is a legmegfelelőbb helyszín.

A benti fotózások esetén a délelőtti, koradélutáni időszak az ideális, mert ilyenkor kint általában (ha nincs épp borult idő) még egészen világos van, és így elég fény jut bentre is.Mind a kinti, mind a benti fotózások esetén igyekszem megvárni az ideális fényviszonyokat, ennek megfelelően, ha az időjárás épp nem szegődne mellénk a kiszemelt napon, és lehetőség van rá, új időpontot választunk közösen.

 

Kellékek, kiegészítők

A kellékeket (elsősorban a babáknak és a kismamáknak), igénytől függően, magam szoktam biztosítani.

A leendő anyukák  szép, lágy esésű ruhák, tüllszoknyák, csipke és egyéb felsők, pocakpántok és hajdíszek közül választhatnak, amiket – szinte kivétel nélkül – magyar kézművesektől vásárolok.

A baba fotózáshoz kosarakkal, ládikákkal, egyedileg készített fejpántokkal, bodykkal, kis ruhákkal, sapkákkal és kötött, horgolt, illetve más, de mindig gondosan összeválogatott takarókkal, textilekkel szoktam készülni.

A nagyobb gyerekek esetén, ha kelléket használok, szintén arra törekszem, hogy azok lehetőleg kézműves játékok, kiegészítők legyenek, de ha van valamilyen személyes kedvenc vagy a gyermek, illetve a család  hobbijához kötődő tárgy, akkor azzal is szívesen lefotózom őt/őket, a családot.  A kellékek szerepe az esztétikum mellett elsősorban a lurkók figyelmének felkeltése, összpontosítása.

Hiszem, hogy a kevesebb, az szinte mindig több.

Kérj ajánlatot egyszerűen, az űrlap kitöltésével

Neved*

E-mail címed*

Telefonszámod*

A fotózás témája*

A fotózás dátuma (amennyiben már megvan)

Ide írd kérlek a részleteket a fotózásról

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!*